czwartek, 11 kwietnia 2019

Mięsna babka z sosem tatarskim i kolorowym wnętrzem

Smaczna i prosta w przygotowaniu pieczeń z mięsa mielonego podana w formie od babki. Dodatek jajek, groszku i marchewki dodatkowo urozmaiciły smak.




500 mięsa mielonego wieprzowego
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
1 cebula
3 łyżki sosu tatarskiego
3 łyżki zielonego groszku konserwowego
2 ugotowane marchewki
2 jajka (ugotowane na twardo)
7 plastrów boczku wędzonego
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany


Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkami i bułką tartą. Dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do mięsa dodajemy również odsączony groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę oraz sos tatarski. Całość ponownie wyrabiamy na jednolitą masę. Dno foremki do babki (moja jest silikonowa) wykładamy plastrami wędzonego boczku. Na boczek rozkładamy równomiernie mięso mielone. Ugotowane, obrane i pokrojone w plastry jajka wciskamy w mięso. Mięsną babkę pieczemy w 190*C przez 60 minut w nagrzanym piekarniku. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu tatarskiego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz