poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Migdałowe placuszki z serka wiejskiego

Placuszki są niebiańskie! Puszyste, leciutkie jak chmurka i przepyszne! A największym plusem takich placuszków jest to, że są zdrowe! Przygotowanie takich placuszków jest bardzo banalnie proste. Sprawdzą się jako śniadanie, drugie śniadanie, obiad czy kolacja. Kolorowe dodatki i jogurt pasują idealnie.Wszystko w zależności na co mamy w danym momencie ochotę.



2 jajka
200 g serka wiejskiego
2 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodzidła
2 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki mąki ryżowej
Dodatki: jogurt naturalny, owoce
Olej rzepakowy do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na puszystą białą pianę. Żółtka mieszamy z serkiem wiejskim, ksylitolem, mąką migdałową i ryżową. Następnie delikatnie partiami masę z serkiem łączymy z pianą z białek. Całość mieszamy do momentu połączenia. Masa na placuszki jest napuszona.  Na mocno rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki. Nakładałam po 2 łyżki na jedną sztukę. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Podajemy z jogurtem i owocami.






* Wpis we współpracy z Firmą Radix-bis . Serdecznie zapraszam do ich sklepu po zdrowe produkty!

1 komentarz:

  1. Wyglądają niesamowicie apetycznie :) jeszcze sposób podania, te owoce pychota

    OdpowiedzUsuń