środa, 17 kwietnia 2019

Rolada drobiowa z pieczarkami i boczkiem

Kolejny pomysł na pyszną mięsną roladę z pieczarkami i boczkiem. My uwielbiamy aromat wędzonego boczku i smak grzybów. Farsz dodatkowo otulony był ciągnącym żółtym serem. 




3 pojedyncze filety z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Czosnek granulowany
Pieprz
200 g pieczarek
2 cebule
100 g żółtego sera
150 g boczku wędzonego
3 łyżki natki pietruszki
Olej do skropienia mięsa

Cebulkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. Całość przesmażamy na patelni.  Pieczarki kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce na średnich oczkach.   Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz starty żółty ser. Całość zwijamy w rulon, owijamy nićmi. Mięso układamy w foremce lub naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy odkryć mięso aby ładnie się zarumieniło. Po tym czasie dajemy mięsu odpocząć, następnie kroimy je w plastry. Podajemy z resztą pieczarek z boczkiem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz