czwartek, 18 kwietnia 2019

Pudding chia z owocami i siemieniem lnu

Takie deserki przygotowuję sobie do pracy na drugie śniadanie. Robi się je błyskawicznie. A słoiczek wystarczy zakręcić i schować do torebki. Nasiona chia tworzą z jogurtu pyszną galaretkę, co w połączeniu z owocami daje pyszny orzeźwiający deser.




1 duży gęsty jogurt naturalny (390 g)
0,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka siemienia lnu (mielonego)
0,5 szklanki borówek
1 szklanka truskawek
1 kiwi


Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem. Możemy użyć mleka zwykłego lub roślinnego. Do mieszanki jogurtowej wsypujemy nasiona chia oraz siemię lniane mielone. Całość dokładnie mieszamy. Porcję dzielimy na dwa słoiczki. Sposób ułożenia w słoiczku jest dowolny. U mnie wyglądało to następująco: plasterki obranego kiwi ułożone w pustym słoiczku, połowa jogurtu, borówki z pokrojonymi truskawkami, kolejna porcja jogurtu, ponownie borówki i truskawkami i mieszanka rodzynek i orzechów laskowych. Deser najlepiej smakuje po kilku godzinach, aż nasionka ładnie napęcznieją. Podajemy schłodzony. 







* Wpis we współpracy z Firmą Radix-bis . Zajrzyjcie do nich po świetne zdrowe produkty!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zdrowe deserki. Moje dzieci również, bo jest słodko i kolorowo ^^

    OdpowiedzUsuń