poniedziałek, 6 maja 2019

Babka cytrynowa z białej fasoli

Ta babka jest rewelacyjna! Zdrowa, słodka i cytrynowa! Biała fasola nie jest w ogóle wyczuwalna. Ciasto można upiec w dowolnej foremce.




Foremka o średnicy 20 cm:
2 puszki białej fasoli (po 240 g każda)
6 jajek
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
Sok oraz skórka otarta z 1 cytryny
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kokosowej
5 łyżek ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki oleju kokosowego (o stałej konsystencji)

Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy skórkę, z cytryny wyciskamy sok. Fasolę przekładamy na sitko. Płuczemy ją pod letnią wodą przez około 5 minut. Fasola musi być bardzo dobrze wypłukana. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, ryżową i kokosową. Dodajemy proszek do pieczenia, olej kokosowy i esencję waniliową. Wlewamy sok z cytryny i skórkę. Na końcu wsypujemy fasolę oraz wbijamy jajka. Całość dokładnie blendujemy blenderem przez kilka minut. Masa musi być bardzo gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do silikonowej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem (białko jajka wymieszane z pudrem z ksylitolu).




6 komentarzy:

  1. Babka z białej fasoli, genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka z białej fasoli? Bardzo nietypowy przepis, ale podoba mi się! Chętnie go wykorzystam i spróbuję zrobić takie ciacho w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym można zastąpić olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń