niedziela, 5 maja 2019

Pieczone mielone z serowym środkiem z sosem pieczarkowym

Zwykłe kotleciki w zdrowszej wersji – pieczone. Zamiast większej ilości bułki tartej dodałam sypką kaszę mannę. W środku ciągnący ser, podane z pysznym sosem pieczarkowym. Gwarantuję zasmakuje Wam taki obiad!





500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
3 jajka
3 łyżki świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
100 g żółtego sera
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
Sos pieczarkowy:
400 g pieczarek
2 cebule
1 szklanka śmietanki 36%
Sól
Pieprz


Ser żółty kroimy w słupki. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy kaszę manną i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy gładkie, zwarte mięso. Formujemy cienki placek na dłoni. Do środka wkładamy słupek sera i dokładnie zwijamy mięso aby nie było widać sera. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym, pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50-60 minut.
Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Wlewamy słodką śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w upieczonymi kotlecikami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz