piątek, 17 maja 2019

Ciasto orkiszowe z porzeczkami

Pyszne i błyskawiczne ciasto orkiszowe. Wystarczy kilka składników aby wyczarować zdrowe i smaczne ciasto do kawy. Zamiast porzeczek możemy użyć dowolnych ulubionych owoców. Mi zostały jeszcze porzeczki, więc wykorzystałam je do ciasta. 




2 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej Radix - bis
¾ szklanki ksylitolu
50 g oleju kokosowego
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mrożonych porzeczek
100 g gorzkiej czekolady 85%

Jajka ubijamy na puszystą masę z ksylitolem.  Olej kokosowy podgrzewamy w mikrofalówce tak aby się rozpuścił. Do jajek wlewamy olej oraz gęsty jogurt naturalny. Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypujemy do masy. Cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Masa jest dość gęsta. Ciasto przelewamy do silikonowej foremki o wymiarach 23*12 cm. Na wierzchu rozkładamy mrożone porzeczki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (termoobieg) przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, studzimy. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz