Moja
zdrowsza wersja pysznych drożdżówek. Takie zawijaski przygotujemy również ze
zwykłej mąki pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne!
Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak.
Zaczyn:
60
ml ciepłego mleka
20
g świeżych drożdży
1
łyżeczka ksylitolu
Ciasto
drożdżowe:
250
g mąki pszennej razowej typ 2000 Radix-bis
50
g masła
1
jajko
1
żółtko
40
g ksylitolu
1
cukier waniliowy
Masa
serowa:
250
g półtłustego twarogu
1
łyżka ksylitolu
1
żółtko
W
ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże oraz ksylitol. Odstawiamy do
podrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną razową. Dodajemy ksylitol, cukier
waniliowy, rozpuszczone masło, jajko,
żółtko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy jednolite, zwarte ciasto. Jeżeli ciasto
jest zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę, odstawiamy pod
przykryciem do wyrośnięcia (około 40 minut). Po tym czasie na oprószonym mąką
blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta (grubość około 0,5 cm). W
osobnej miseczce ucieramy twaróg, żółtko, śmietanę i ksylitol. Masę serową
rozsmarowujemy po całości na cieście. Placek składamy na pół (z góry na dół).
Złożone ciasto kroimy na paski około 5 cm. Każdy pasek obkręcamy wokół własnej
osi tworząc zawijaski. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C
piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem z ksylitolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz