czwartek, 2 maja 2019

Razowe zwijańce z serem

Moja zdrowsza wersja pysznych drożdżówek. Takie zawijaski przygotujemy również ze zwykłej mąki pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak.




Zaczyn:
60 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka ksylitolu
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej razowej typ 2000 Radix-bis
50 g masła
1 jajko
1 żółtko
40 g ksylitolu
1 cukier waniliowy
Masa serowa:
250 g półtłustego twarogu
1 łyżka ksylitolu
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%




W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże oraz ksylitol. Odstawiamy do podrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną razową. Dodajemy ksylitol, cukier waniliowy,  rozpuszczone masło, jajko, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy jednolite, zwarte ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (około 40 minut). Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta (grubość około 0,5 cm). W osobnej miseczce ucieramy twaróg, żółtko, śmietanę i ksylitol. Masę serową rozsmarowujemy po całości na cieście. Placek składamy na pół (z góry na dół). Złożone ciasto kroimy na paski około 5 cm. Każdy pasek obkręcamy wokół własnej osi tworząc zawijaski. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem z ksylitolu. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz