To ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Na pozór nie jest bardzo słodkie! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy i czekoladowe rogaliki idealnie do siebie pasują! Słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Ciasto jest rewelacyjne i zaskakujące w smaku!
Biszkopt:
4 jajka (L)
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka ciemnego kakao (z czubkiem)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Krem śmietankowy:
2,5 szklanki śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
30 g masła
5 łyżek mleka
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu porzeczkowego
1 opakowanie rogalików 7 days o smaku czekoladowym
Biszkopt:
Suche produkty (mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia) przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Pod koniec miksowania stopniowo, partiami wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Gdy piana z białek będzie gęsta i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser, dodajemy suche produkty. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką aby ciasto jak najmniej opadło. Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 24*30 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 30 minut. Biszkopt sprawdzamy najlepiej suchym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty.
Krem śmietankowy:
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do śmietany, miksujemy.
Złożenia ciasta:
W foremce układamy jeden blat biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim połowę dżemu oraz połowę kremu śmietankowego. Następnie w równych odstępach układamy rogaliki. Rozsmarowujemy resztę kremu. Drugi blat biszkoptu smarujemy dżemem od strony gdzie będzie stykał się z kremem. Delikatnie dociskamy całość w foremce. Wierzch oblewamy przygotowaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową (na garnku w wrzątkiem ustawiamy talerz lub miskę ze składnikami na polewę, mieszamy do momentu połączenia i rozpuszczenia się czekolady). Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz