sobota, 29 czerwca 2019

Ciasto Rocher

To ciasto to istna petarda smakowa! Dla wszystkich fanów słynnych pralinek ferrero rocher. Idealne na obecną porę roku, ponieważ nie wymaga pieczenia. Lubię robić nowe ciasta, których do tej pory nie jadłam i to posmakowało nam bardzo. Ważne jest też to, że nie wymaga zbyt wiele pracy. Fakt faktem najczęściej zjem jeden lub dwa kawałki i zasłodzę się na cały tydzień.




Foremka o wymiarach 24*24 cm:
100 g orzechów laskowych
500 g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki 36%
460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym (1 puszka)
2 łyżki cukru pudru
1 wafelek o smaku orzechowym (np. góralek lub princessa)
Herbatniki maślane lub kakaowe (około 45 sztuk)
50 g białej czekolady




Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Gdy już są ciepłe zawijamy je w suchą ściereczkę i uderzamy o stół, rozcieramy w ścierce. W ten sposób pozbywamy się łupinek. Obrane orzechy siekamy dość drobno.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. 1/3 kremu mascarpone odłożyć do osobnej miski. Do reszty dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, połowę orzechów i pokrojony wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy.
Do pozostałej masy kajmakowej dodajemy resztę orzechów, dokładnie mieszamy.
Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równo herbatniki. Na nich rozsmarowujemy masę z mascarpone z orzechami i wafelkiem. Kolejną warstwą są ponownie herbatniki, następną kajmak z orzechami i ostatnia warstwa herbatników. Na wierzchu rozkładamy pozostałą część odłożonego białego kremu mascarpone. na górę ciasta ścieramy białą czekoladę. Ciasto chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz