Sos jest przepyszny. Kremowy, gęsty, bardzo serowy. Polecam do wszelkiego rodzaju mięs jak i kasz czy warzyw. Przygotowanie go zajmuje kilka minut. Do sosu najlepiej nadaje się ser, który łatwo się roztapia.
1 łyżka masła
1 cebula
1 szklanka startego żółtego sera
2 plastry serka topionego
1 ząbek czosnku
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka mąki orkiszowej jasnej
1 szklanka bulionu
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy ją na patelni na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładamy starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Gdy ser zacznie się topić całość podlewamy bulionem. Często mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy serek topiony, często mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gotujemy kilka minut, aż sos będzie gęsty i jednolity. Przed podaniem możemy go udekorować suszonymi pomidorami i pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz