Takie obiady to ja uwielbiam. Mięso i sos na jednej patelni. A sos jest po prostu przepyszny. Posmak musztardy sarepskiej i świeżego koperku jest genialny. Do tego duże kawałki pieczarek i mini roladki z kurczaka z dodatkiem wędliny z indyka i sera. Mówię Wam mistrzostwo.
Roladki:
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
50 g wędliny żywieckiej z indyka
Kilka plastrów żółtego sera
1 cebula
10 pieczarek
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki bulionu drobiowego
Czosnek granulowany
Sól
Pieprz
Sos:
150 g gęstej śmietany 18%
¾ szklanki wody
1,5 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka musztardy sarepskiej
1,5 łyżki świeżego koperku
Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy każdy tłuczkiem, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Na każdym kawałku układamy wędlinę żywiecką z indyka oraz plasterki sera. Mięso zwijamy w ciasną roladkę. Wierzch obsypujemy delikatnie słodką czerwoną papryką oraz solą. Roladki przesmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki. Całość dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie wlewamy drobiowy bulion i ponownie gotujemy. Składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą, przelewamy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gotujemy jeszcze chwilkę aby sos się zredukował. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz