niedziela, 15 września 2019

Twarogowe placuszki z bananem

Takie śniadania to ja lubię! Szybko a jak pysznie! U nas niedziela jest dniem naleśników lub placuszków! Te nie wymagają dodatkowego cukru, ponieważ banan jest wystarczająco słodki. Zapewniam Was dzieci je pokochają!




1 banan
1/3 kostki twarogu półtłustego
0,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
0,5 szklanki mleka
2 łyżki masła 82%
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu

Do miski lub wyższego pojemnika kroimy banana oraz kruszymy twaróg. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz cynamon. Na końcu wbijamy jajka, dodajemy masło oraz wlewamy mleko. Całość blendujemy na gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy mleka, gdy zbyt płynne dosypujemy mąki. Ciasto musi mieć konsystencję śmietanki. Na rozgrzanej patelni smażymy okrągłe placuszki. Podajemy z jogurtem lub ulubionym dżemem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz