sobota, 5 października 2019

Szarlotka piernikowa - sypana (z mascarpone i białą czekoladą)


Jesień to oczywiście smak i zapach soczystych jabłek prosto z rodzinnego sadu. Takie zapachy przywołują wspomnienia! Wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki są moimi ulubionymi ciastami. Ta również zniknęła błyskawicznie!




Składniki sypkie:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru
Masa jabłkowa:
1,3 kg jabłek
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
0,5 łyżki cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka esencji waniliowej
250 g masła 82%

Dodatkowo:
200 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
150 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Kakao do oprószenia

Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika oraz esencję waniliową. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na pół.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy do niej kaszę mannę oraz drobny cukier. Sypkie produkty dzielimy na trzy porcje.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na dnie wykładamy jedną porcję sypkich składników oraz połowę jabłek. Na jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach połowę masła. Masło musi być bardzo schłodzone, wręcz zamrożone. Kolejno wykładamy masę sypką, resztę jabłek , masę sypką i resztę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i wystudzoną czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach. Krem wykładamy na szarlotkę. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao.





2 komentarze: