Jesień to oczywiście smak i zapach soczystych jabłek
prosto z rodzinnego sadu. Takie zapachy przywołują wspomnienia! Wszelkiego
rodzaju szarlotki i jabłeczniki są moimi ulubionymi ciastami. Ta również
zniknęła błyskawicznie!
Składniki
sypkie:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru
Masa
jabłkowa:
1,3 kg jabłek
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
0,5 łyżki cynamonu
1 łyżka przyprawy do
piernika
1 łyżeczka esencji
waniliowej
250 g masła 82%
Dodatkowo:
200 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
150 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Kakao do oprószenia
Jabłka ścieramy na
tarce o średnich oczkach. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, cynamon,
przyprawę do piernika oraz esencję waniliową. Całość dokładnie mieszamy i
dzielimy na pół.
Mąkę oraz proszek do
pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy do niej kaszę mannę oraz drobny
cukier. Sypkie produkty dzielimy na trzy porcje.
Dno tortownicy o
średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na
dnie wykładamy jedną porcję sypkich składników oraz połowę jabłek. Na jabłka
ścieramy na tarce o średnich oczkach połowę masła. Masło musi być bardzo
schłodzone, wręcz zamrożone. Kolejno wykładamy masę sypką, resztę jabłek , masę
sypką i resztę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70
minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy.
Białą czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z
dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i wystudzoną czekoladę.
Miksujemy na wolnych obrotach. Krem wykładamy na szarlotkę. Chłodzimy w
lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao.
jaka wspaniała!
OdpowiedzUsuń😍😍 Boska ta szarlotka i z pewnością PYCHOTKA
OdpowiedzUsuń