Zapach takiego domowego obiadu roznosi się po całym domu. Uwielbiam dodatek leśnych grzybów w połączeniu z mięsem. Tym razem postawiłam na delikatne mięso z indyka.
500 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
½ pęczka natki pietruszki
500 ml bulionu drobiowego
1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
Garść suszonych leśnych grzybów
200 g pieczarek
200 g śmietany 18%
1,5 łyżki mąki ryżowej
Suszony grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki lub półplasterki. Przesmażamy je na patelni. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną natką pietruszki i cebulą. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, wsypujemy dodatkowo suszoną włoszczyznę. Do gotującego się bulionu wkładamy klopsiki. Gotujemy na wolnym ogniu. Do garna przekładamy pieczarki oraz odsączone grzyby leśne. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania odlewamy pół szklanki bulionu. Mieszamy go z e śmietaną i mąką. Ponownie przelewamy do mięsa i gotujemy jeszcze kilka minut aby sos delikatnie zgęstniał. Podajemy z kluseczkami lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz