Uwielbiam takie obiady a w szczególności z sosem pomidorowym. Mięso jest bardzo aromatyczne a dodatek małych pieczarek dopełnia smak całego dania. Roladki w smaku przypominają domowe gołąbki, tylko bez kapusty. Polecam na rodzinny obiad!
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
70 g ugotowanego ryżu
4 jajka
1 biała cebula
½ pęczka świeżej natki pietruszki
4 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
Czosnek granulowany
Mąka ryżowa do obtoczenia
Sos pomidorowy:
300 ml wody
250 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
1,5 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki śmietany 8%
Sól
Pieprz
1 łyżeczka oregano
Czosnek granulowany
250 g małych pieczarek
Mięso mielone łączymy z posiekaną bardzo drobno cebulą oraz ryżem. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonymi pomidorami. Mięso wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy podłużne roladki i każdą obtaczamy w mące. Smażymy je do zarumienienia na rozgrzanej patelni. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie rozkładamy małe pieczarki lub większe pokrojone w ćwiartki.
Wodę mieszamy z przecierem pomidorowym. Wsypujemy mąkę oraz dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy mięso. Roladki pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 190*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz