Chrupiące mięso z kurczaka z dodatkiem kremowych warzyw były smacznym obiadem dla całej rodziny. Sos sojowy wzmocnił smak warzyw. Brukselki to kolejny smak jesiennych dań.
500 g fileta z kurczaka
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Przyprawa do mięsa
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
0,5 szklanki sezamu <Radix-bis>
Przesmażone warzywa:
1 biała cebula
5 kulek mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
10 pieczarek
15 brukselek
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka wody
2 łyżki śmietany 18%
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Każdy filecik maczamy w rozmąconym jajku, następnie w wymieszanej bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony.
Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy również połówki brukselek oraz sos sojowy. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości brukselek. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na końcu sos zaciągamy śmietaną 18%. Warzywa podajemy z sezamowymi kąskami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz