niedziela, 6 grudnia 2020

Śledzie marynowane w oleju z kolorowym pieprzem

Błyskawiczna w przygotowaniu świąteczna przekąska. Idealna jako przystawka na zimno lub zakąska. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch.



4 pojedyncze płaty śledzia marynowanego
¾ szklanki wody
2 cebule
1/3 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego

Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w paski. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz olej. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do zalewy. Wsypujemy cukier, kolorowy pieprz oraz liski i ziele angielskie. Zalewę gotujemy około 10 minut. Po przestudzeniu mieszamy ze śledziami. Chłodzimy w lodówce. Śledzie najlepsze są następnego dnia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz