W niedzielę obowiązkowy rosołek. Tylko co robić z mięsem i warzywami? Pasztet porosołowy już był to teraz kolej na kotleciki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne!
2-3
marchewki (ugotowane z rosołu)
1
pietruszka (ugotowana z rosołu)
1
ząbek czosnku
1
cebula
½
pęczka świeżego koperku
2
jajka
4
łyżki buki tartej + do obtoczenia
Sól
Pieprz
0,5
łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (przyprawa)
0,5
łyżeczki suszonego lubczyku
Skrzydełka
obieramy z mięsa. Marchewki oraz pietruszkę ugotowaną w rosole kroimy na
mniejsze kawałki. Koperek oraz cebulę siekamy. Dokładamy czosnek. Całość miksujemy
blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być
taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz
wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy łyżką.
Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju.
bardzo ciekawy pomysł ja bym na takie cos nie wpadl sprawdze ten przepis i dam znac jak mi poszlo ;)
OdpowiedzUsuń