niedziela, 18 października 2020

Porosołowe kotleciki

W niedzielę obowiązkowy rosołek. Tylko co robić z mięsem i warzywami? Pasztet porosołowy już był to teraz kolej na kotleciki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne!





6-7 ugotowanych skrzydełek

2-3 marchewki (ugotowane z rosołu)

1 pietruszka (ugotowana z rosołu)

1 ząbek czosnku

1 cebula

½ pęczka świeżego koperku

2 jajka

4 łyżki buki tartej + do obtoczenia

Sól

Pieprz

0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (przyprawa)

0,5 łyżeczki suszonego lubczyku

 

Skrzydełka obieramy z mięsa. Marchewki oraz pietruszkę ugotowaną w rosole kroimy na mniejsze kawałki. Koperek oraz cebulę siekamy. Dokładamy czosnek. Całość miksujemy blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. 








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza