Bezmięsne
obiady są równie smaczne co mięsne. Te kotlety to jakiś kosmos. Przyprawy grają
tu pierwsze skrzypce. Wierzch kotlecików jest chrupiący, środek mięciutki. Polecam
z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
200
g zielonej soczewicy
1
łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1
duża cebula
2
ząbki czosnku
2
marchewki
1
mała pietruszka (korzeń)
1
jajko
4
łyżki mąki pszennej
3
łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Przyprawy:
Sól, pieprz, czosnek granulowany, liść lubczyku, suszone zmielone pomidory,
słodka czerwona papryka
Olej
do smażenia
Zieloną
soczewicę przed ugotowaniem płuczemy na sitku. Następnie przekładamy ją do
garnka, zalewamy wodą na około 3 cm ponad ziarna. Wsypujemy przyprawę
uniwersalną, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na
sitku. Marchewkę oraz pietruszkę gotujemy do miękkości (możemy też wykorzystać wcześniej ugotowane w rosole). Po ugotowaniu kroimy w
kostkę lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni
szklimy cebulę, dokładamy marchewkę , pietruszkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek, na końcu ugotowaną soczewicę. Wszystko przesmażamy przez kilka minut.
Jeszcze ciepłe warzywa przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę. Gdy masa przestygnie wbijamy jajko, dodajemy
mąkę pszenną oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Całość mieszamy
dokładnie łyżką. Masa może delikatnie lepić się do rąk. Podczas formowania
kotletów najlepiej wziąć odpowiednią ilość masy, ułożyć na bułce tartej i
dopiero podczas obtaczania uformować kształt. Smażymy na patelni z olejem przez
kilka minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz