sobota, 4 kwietnia 2020

Kotlety z zielonej soczewicy

Bezmięsne obiady są równie smaczne co mięsne. Te kotlety to jakiś kosmos. Przyprawy grają tu pierwsze skrzypce. Wierzch kotlecików jest chrupiący, środek mięciutki. Polecam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.




200 g zielonej soczewicy
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 mała pietruszka (korzeń)
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Przyprawy: Sól, pieprz, czosnek granulowany, liść lubczyku, suszone zmielone pomidory, słodka czerwona papryka
Olej do smażenia

Zieloną soczewicę przed ugotowaniem płuczemy na sitku. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą na około 3 cm ponad ziarna. Wsypujemy przyprawę uniwersalną, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Marchewkę oraz pietruszkę gotujemy do miękkości (możemy też wykorzystać wcześniej ugotowane w rosole). Po ugotowaniu kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dokładamy marchewkę , pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, na końcu ugotowaną soczewicę. Wszystko przesmażamy przez kilka minut. Jeszcze ciepłe warzywa przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę.  Gdy masa przestygnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa może delikatnie lepić się do rąk. Podczas formowania kotletów najlepiej wziąć odpowiednią ilość masy, ułożyć na bułce tartej i dopiero podczas obtaczania uformować kształt. Smażymy na patelni z olejem przez kilka minut z każdej strony.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz