Po dłuższej ciszy na blogu w końcu odzyskałam chęci do tworzenia. Czekał ktoś za nowymi przepisami?
Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto – wystarczy zaledwie 20 minut. Zaledwie śmietanka, mascarpone, herbatniki i rurki stworzyły pyszne ciasto. Całość oblana gorzką czekoladą.
Foremka 20x20 cm:
300 g kakaowych herbatników (około 30 sztuk)
500 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
2 fixy do śmietany
1 opakowanie rurek z kremem orzechowym (280g)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
¼ szklanki śmietany 30%
Wiórki kokosowe do posypania
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dokładamy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiego kremu. Foremkę w całości wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nich rozsmarowujemy połowę przygotowanego kremu. Następnie układamy dość ciasno rurki, resztę kremu i ostatnią warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Gdy całkowicie się rozpuści wlewamy śmietankę 30%, energicznie mieszamy. Ciepłą polewę przelewamy na ciasto. Foremkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc wtedy rurki i herbatniki zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz