piątek, 4 czerwca 2021

Ptysie z kremem śmietankowym i białą czekoladą

Pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu mini deser. Ciasto parzone wyjdzie każdemu, podobnie z uformowaniem ptysi. Krem śmietankowy można zamienić na budyniowy a w sezonie letnim dołożyć świeżych owoców. Do kawy deser idealny!






Ptysie (15 szt):
130 g masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jajka
Krem:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 fix do śmietany
Polewa:
100 g białej czekolady
¼ szklanki śmietany 30%

W ganku zagotowujemy masło z wodą. Dosypujemy mąkę, energicznie cały czas mieszamy. Masa musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Po wystudzeniu miksujemy mikserem kolejno wbijając po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie. Możemy je też uformować za pomocą łyżki. Ptysie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut (funkcja góra- dół). Po upieczeniu studzimy.
Do misy miksera przelewamy śmietanę 36%. Ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu do śmietany. Dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach łączymy ze śmietaną. Kremem przekładamy przekrojone na pół ptysie. Krem możemy nakładać rękawem cukierniczym lub łyżką. 
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę, energicznie mieszamy aby połączyła się z czekoladą. Lekko przestudzoną polewą dekorujemy ptysie. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz