sobota, 10 stycznia 2015

Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami


500 g karkówki
2 cebule
0,5 kg pieczarek
1 zupa cebulowa
przyprawa do karkówki
keczup
śmietana 12%
olej


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć na to plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową.

Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C.
Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz