1 główka białej kapusty
1 pętko wędzonej kiełbasy
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
przyprawa do bigosu
sól
pieprz
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki keczupu
1 pętko wędzonej kiełbasy
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
przyprawa do bigosu
sól
pieprz
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki keczupu
Kapustę szatkujemy dość
drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut.
Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę. W osobnym
garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy cebule i kiełbasę, chwilkę
podsmażamy i dodajemy resztę warzyw. Podgotowaną kapustę odlewamy (ma lepszy
smak). Dodajemy ją do kiełbasy i warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy.
Koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy rozrabiamy w 3 szklankach wody i
zalewamy bigos. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny.
Gdy woda wyparuje
podlewamy kapustę (żeby bigos się nie przypalił).
Smaczny bigosik do
obiadu lub na kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz