sobota, 10 stycznia 2015

Bigos z papryką


1 główka białej kapusty
1 pętko wędzonej kiełbasy
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
przyprawa do bigosu
sól
pieprz
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki keczupu

Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę. W osobnym garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy cebule i kiełbasę, chwilkę podsmażamy i dodajemy resztę warzyw. Podgotowaną kapustę odlewamy (ma lepszy smak). Dodajemy ją do kiełbasy i warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy. Koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy rozrabiamy w 3 szklankach wody i zalewamy bigos. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny.

Gdy woda wyparuje podlewamy kapustę (żeby bigos się nie przypalił).

Smaczny bigosik do obiadu lub na kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz