Jeden z moich eksperymentów, który
okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością sera, serowymi brzegami i
warzywami z ryżem.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 szklanki letniej wody
Wierzch:
2 łyżki keczupu
Oregano
200 g warzywa na patelnię z ryżem i
pieczarkami Hortex
300 g sera
8 plastrów salami
200 g pieczarek
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Drożdże
rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie
wałkujemy okrągły placek.
Ser ścieramy na tarce o średnich
oczkach.
Mieszankę warzyw z ryżem na patelnię podsmażamy.
Przygotowane ciasto smarujemy
keczupem (5 cm od brzegu) i posypujemy oregano. Następnie wykładamy podsmażone
warzywa z ryżem i salami.
Na
pozostawiony brzeg wykładamy połowę sera, zawijamy do środka. Na wierzch
wysypujemy pieczarki. Pizzę pieczemy przez 20 minut w 220*C. Po 15 minutach
posypujemy resztą sera.
Robiłam kiedyś pizzę z ziemniakami, z ryżem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMalwinko ja również robiłam taką pierwszy raz i była smacznym zaskoczeniem. Polecam!
UsuńAj z miłą chęcia skosztuje jak to smakuje bo wygląda ekstra apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, smak oryginalny ale apetyczny:-)
UsuńPodstawiam talerzyk, bo ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńAnetko zapraszam:-)
Usuń