piątek, 16 stycznia 2015

Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem


Uwielbiam orzechy i czekoladę, dlatego dodałam je do muffinek. Górę pokryłam kremem budyniowym. Pyszne!


2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
Odrobina sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
50 g orzechów włoskich
50 g czekolady mlecznej
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego 40g
5 łyżek cukru
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
250 g margaryny (u mnie Kasia)
1 łyżeczka kakao

Muffinki:
W jednej misce dokładnie mieszamy suche składniki- mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko  łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C.
Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką.






Krem:
W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem.
Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki.
Z podanych składników wyszło mi 10 muffinek.




Karnawałowe Słodkości! Walentynkowe menu

4 komentarze:

  1. Aż chce się je wykraść z tego bloga i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że również jestem z nich zadowolona:-)

      Usuń