czwartek, 15 stycznia 2015

Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami


 Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne.

500 g karkówki
Przyprawa do karkówki
400 g pieczarek
2 cebule
300 g sera
1 kabanos
100 g pomidorków koktajlowych
2 jajka
Bułka tarta
Sól pieprz

Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera.







Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz