Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne
schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków
sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne.
500 g karkówki
Przyprawa do karkówki
400 g pieczarek
2 cebule
300 g sera
1 kabanos
100 g pomidorków koktajlowych
2 jajka
Bułka tarta
Sól pieprz
Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy
na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule
kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę
oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce
o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na
rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką,
posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w
piekarniku do rozpuszczenia się sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz