Uwielbiam orzechy i czekoladę,
dlatego dodałam je do muffinek. Górę pokryłam kremem budyniowym. Pyszne!
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
Odrobina sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
50 g orzechów włoskich
50 g czekolady mlecznej
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego 40g
5 łyżek cukru
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
250 g margaryny (u mnie Kasia)
1 łyżeczka kakao
Muffinki:
W jednej misce dokładnie mieszamy
suche składniki- mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej
mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką.
Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki
przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C.
Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy
kremem budyniowym i kolorową posypką.
Krem:
W 200 ml mleka rozrabiamy budyń
oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy
mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania
gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo
dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak
długo aż powstanie puszysty krem.
Ważne! Margaryna musi mieć
temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki.
Z podanych składników wyszło mi 10
muffinek.
Aż chce się je wykraść z tego bloga i spróbować :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają:-)
UsuńŚliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że również jestem z nich zadowolona:-)
Usuń