niedziela, 1 lutego 2015

Grillowana karkówka z musem paprykowym

Natarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania!


500 g karkówki
Przyprawa do karkówki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki oregano
Oliwa z oliwek

Mus:
0,5 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
Olej
Sól
Pieprz

Karkówkę myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy na mus.
Karkówkę podałam z ryżem.




Zimowy Obiad

Przepis bierze udział w konkursie na danie z grilla na Blogu co do jedzenia.

6 komentarzy:

  1. A my wczoraj grillowałyśmy, w lutym, a co! :)
    Pozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł:-) pozdrawiam i zapraszam do polubienia stronki:-)

      Usuń
  2. Bardzo mi się podoba ten mus :-) całość wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten mus wpadł mi w oko, jest ekstra.

    OdpowiedzUsuń