Natarta ziołami, pyszna i soczysta
karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej
papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania!
500 g karkówki
Przyprawa do karkówki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki oregano
Oliwa z oliwek
Mus:
0,5 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
Olej
Sól
Pieprz
Karkówkę myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster
przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy
oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło
aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka
wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i
pieprzem. Na końcu blendujemy na mus.
Karkówkę podałam z ryżem.
Przepis bierze udział w konkursie na danie z grilla na Blogu co do jedzenia.
A my wczoraj grillowałyśmy, w lutym, a co! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))
Super pomysł:-) pozdrawiam i zapraszam do polubienia stronki:-)
UsuńBardzo mi się podoba ten mus :-) całość wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:-)
UsuńTen mus wpadł mi w oko, jest ekstra.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania:-)
Usuń