niedziela, 1 lutego 2015

Kurczak słodko-ostry

Jeden z moich ulubionych smaków- połączenie ostrości z nutą słodyczy. Polecam na szybki obiad gdy mamy mało czasu na jego przygotowanie.


500 g filetu z kurczaka
Przyprawa do mięsa
0,5 czerwonej papryki
0,5 żółtej papryki
200 g pieczarek
1 cebula
100 ml soku z ananasa
200 ml wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki kardamonu
Szczypta imbiru
Sól do smaku
Pieprz


Cebulę kroimy w piórka. Papryki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę oraz przyprawiamy przyprawą do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pieczarki, podsmażamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i kurczaka. Gdy jest podsmażony dokładamy pieczarki z cebulą. Dolewamy wodę, sok z ananasa i przyprawiamy koncentratem pomidorowym, czerwona papryką, curry, kardamonem, imbirem, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. 



Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz