środa, 4 lutego 2015

Szynka duszona w curry z cukinią

Uwielbiam dania z curry. Tym razem połączyłam szynkę wieprzową z cukinią, pieczarkami i żółtą papryką. Świetny jednogarnkowy obiadek.


1 kg szynki wieprzowej
Przyprawa do wieprzowiny
1 cukinia (zielona)
1 cebula
1 żółta papryka
7 pieczarek
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka curry
Sól do smaku
Olej do smażenia
1 szklanka wody


Szynkę kroimy w dość duże kawałki. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. W garnku rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Podsmażamy. Paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Również przekładamy do szynki. Podlewamy wodą i doprawiamy pieprzem, solą, słodką oraz ostrą papryką oraz curry. Dusimy około 60 minut na wolnym ogniu. Smacznego!







Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. ostatnio robiłam kurczaka curry i muszę przyznać, że zapachy powinny przenikać przez monitor, ja je czuje, są nieziemskie! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń