To danie nie wymaga zbyt wielu przypraw ponieważ smaku
nadaje różnorodność warzyw, od ostrej czerwonej papryki po słodką kukurydzę z
puszki. Znakomity obiad!
500 g wątróbki drobiowej
Przyprawa do mięsa
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
285 g kukurydzy (1 puszka)
6 dużych pieczarek
1 marchew
6 ziemniaków
2 cebule
Ostra czerwona papryka
Słodka czerwona papryka
Sól
Pieprz
1 szklanka wody
Olej do smażenia
Wątróbkę myjemy, kroimy na
mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i
szklimy na oleju w garnku. Po 5 minutach dodajemy wątróbkę, podsmażamy.
Czerwoną oraz żółtą paprykę, pieczarki, obraną marchewkę i ziemniaki kroimy w
kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie
mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około
30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem.
nigdy nie przepadałam za podrobami, a ostatnio się przekonałam i ta wygląda super,
OdpowiedzUsuńja ostatnio robiłam tarte z wątróbką :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziękuję:-) Ja uwielbiam wątróbkę.
Usuń