wtorek, 31 marca 2015

Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami

Murzynka pamiętam od dziecka, zawsze zajadaliśmy się nim z masełkiem… Mój troszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi… Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.






100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Szczypta soli
50 g kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
15 g cukru waniliowego Delecta
125 g margaryny
4 łyżki wody
50 g mieszanki studenckiej
30 g borówek amerykańskich
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
Ok. 2 łyżki ciepłej wody
Borówki do dekoracji


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę studencką i borówki, delikatnie mieszamy łyżką. Napełniamy foremki silikonowe. Pieczemy przez 25 minut w 190*C. Cukier puder ucieramy z wodą, dekorujemy babeczki. Ozdabiamy borówkami. 




Wielkanocne wypieki z Delectą Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

6 komentarzy: