Babka wyrosła puszysta i delikatna
z posmakiem ananasa… Ciekawym dodatkiem są jajeczka w koszyczkach z czekolady…
Mogłyby być odrębnym dodatkiem, jednakże z babką komponują się idealnie…
250
g masła
1,5
szklanki cukru
Olejek
migdałowy
4
jajka
1
szklanka mleka
2
szklanki mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
100
g ananasa kandyzowanego
Polewa:
1
szklanka cukru pudru
2
łyżki soku z cytryny
Zielony
barwnik
Jajeczka:
100
g mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki wiórek kokosowych
10
g cukru waniliowego
2
łyżki cukru
1
jajko
30
ml oleju
100
ml soku pomarańczowego
6
skorupek
Żółty
lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik)
Koszyczki:
50
g czekolady mlecznej
50
g białej czekolady
Masło
ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym na
puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodajemy do masy mąkę i dolewamy mleko. Na końcu delikatnie wsypujemy
ananasa i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy na babkę (pojemność 2,5 l).
Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut.
Polewa:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy
babkę.
Ciasto
na jajeczka: W jednej misce mieszamy mokre produkty (jajko, olej, sok
pomarańczowy), w drugiej suche produkty (mąka, cukry, wiórki kokosowe). Suche
produkty łączymy z mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek. Pieczemy
w mocno nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut.
Studzimy i delikatnie
obieramy ze skorupki. Dekorujemy żółtym lukrem.
Koszyczki:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy silikonowe foremki na
babeczki, wstawiamy do zamrażarki na 5-10 minut, wyjmujemy i smarujemy kolejną
warstwą. Wstawiamy do zamrażarki na 60 minut. Delikatnie odrywamy od foremek,
układamy jajeczka i stawiamy na babce.
Wspaniała, niezwykle efektowna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńWspaniała babeczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń