poniedziałek, 30 marca 2015

Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach

Babka wyrosła puszysta i delikatna z posmakiem ananasa… Ciekawym dodatkiem są jajeczka w koszyczkach z czekolady… Mogłyby być odrębnym dodatkiem, jednakże z babką komponują się idealnie…



250 g masła
1,5 szklanki cukru
Olejek migdałowy
4 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g ananasa kandyzowanego
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Zielony barwnik
Jajeczka:
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych
10 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 jajko
30 ml oleju
100 ml soku pomarańczowego
6 skorupek
Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik)
Koszyczki:
50 g czekolady mlecznej
50 g białej czekolady

Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym  na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jajku.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy mąkę i dolewamy mleko. Na końcu delikatnie wsypujemy ananasa i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy na babkę (pojemność 2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut.






Polewa: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy babkę.











Przygotowujemy skorupki. W jajkach delikatnie u góry robimy otwór. Ja delikatnie nakłuwałam nożyczkami i wykałaczką. Skorupki zanurzamy w mocno osolonej wodzie na 30-40 minut. Po tym czasie stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym. Następnie do środka każdej wlewamy troszkę oleju, obracamy dokładnie, nadmiar wylewamy.






Foremkę na babeczki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Ciasto na jajeczka: W jednej misce mieszamy mokre produkty (jajko, olej, sok pomarańczowy), w drugiej suche produkty (mąka, cukry, wiórki kokosowe). Suche produkty łączymy z mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut. 





Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupki. Dekorujemy żółtym lukrem.

Koszyczki: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy silikonowe foremki na babeczki, wstawiamy do zamrażarki na 5-10 minut, wyjmujemy i smarujemy kolejną warstwą. Wstawiamy do zamrażarki na 60 minut. Delikatnie odrywamy od foremek, układamy jajeczka i stawiamy na babce. 





Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

4 komentarze: