Murzynka pamiętam od dziecka, zawsze zajadaliśmy się nim z
masełkiem… Mój troszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi…
Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Szczypta soli
50 g kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
15 g cukru waniliowego Delecta
125 g margaryny
4 łyżki wody
50 g mieszanki studenckiej
30 g borówek amerykańskich
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
Ok. 2 łyżki ciepłej wody
Borówki do dekoracji
Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli. Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, cukier
waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut,
zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy.
Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę studencką i borówki, delikatnie
mieszamy łyżką. Napełniamy foremki silikonowe. Pieczemy przez 25 minut w 190*C.
Cukier puder ucieramy z wodą, dekorujemy babeczki. Ozdabiamy borówkami.
Przepysznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko:-)
OdpowiedzUsuńAle fajne te babeczki, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:-) Są pyszne:-)
Usuń