poniedziałek, 9 marca 2015

Cygara schabowe w sosie cebulowym

Moje potrawy są proste, jednakże smaczne i dobrze doprawione. Tym razem schab w cebulowym sosie, czyli pomysł na pyszny obiad.



500 g schabu
Keczup pikantny
Sól
Pieprz
4 cebule
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
Mąka do obtoczenia
1 szklanka wody

Schab kroimy w plastry 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy keczupem. Zwijamy bardzo ciasno na kształt rulonu (cygara). Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni po podsmażeniu mięsa. Delikatnie podlewamy odrobiną wody i przekładamy do mięsa. Podlewamy wodą (mięsko musi być do połowy w sosie) i dusimy do miękkości (około 60 minut) . W trakcie duszenia doprawiamy  słodką papryką.




6 komentarzy:

  1. Smaczne danie. I schab nie jest suchy. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda sosik gra tu główną rolę bo nadaję smaku:-)

      Usuń
  2. właśnie sprawdzam przepis i biorę się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się bardzo... Jeżeli można proszę o zdjęcie:-)

      Usuń