Moje potrawy są proste, jednakże smaczne i dobrze doprawione.
Tym razem schab w cebulowym sosie, czyli pomysł na pyszny obiad.
500 g schabu
Keczup pikantny
Sól
Pieprz
4 cebule
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
Mąka do obtoczenia
1 szklanka wody
Schab kroimy w plastry 1 cm,
rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy
keczupem. Zwijamy bardzo ciasno na kształt rulonu (cygara). Obtaczamy w mące i
obsmażamy na rumiano na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka,
smażymy na patelni po podsmażeniu mięsa. Delikatnie podlewamy odrobiną wody i
przekładamy do mięsa. Podlewamy wodą (mięsko musi być do połowy w sosie) i
dusimy do miękkości (około 60 minut) . W trakcie duszenia doprawiamy słodką papryką.
Smaczne danie. I schab nie jest suchy. Mniam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda sosik gra tu główną rolę bo nadaję smaku:-)
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuńwłaśnie sprawdzam przepis i biorę się do roboty.
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo... Jeżeli można proszę o zdjęcie:-)
Usuń