Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W
tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce,
puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana. Torcik sprawdzi się na każdej domowej uroczystości. Dla wszystkich Pań na dzisiejszy Dzień Kobiet...
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa
2,5 szklanki gorącej wody
Masa kajmakowa:
400 g kajmaku
200 g margaryny
1,5 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku
2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku
Dodatkowo:
400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji
500 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
50 g płatków migdałów
Pomarańcza do dekoracji
Róże z masy lukrowej:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki
przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub
drewniana łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
(same dno), delikatnie wygładzamy . Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 35-40
minut (do suchego patyczka). Gorące biszkopt wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na
podłogę z wysokości około 40 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy
na 2-3 blaty (wg potrzeb). Jeden układamy w tortownicy i smarujemy połową
dżemu.
Masa pomarańczowa:
Pomarańcze obieramy i kroimy w
kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z pomarańczami.
Odstawiamy do delikatnego stężenia i następnie przelewamy na pierwszy blat
biszkoptu. Odstawiamy do lodówki.
Masa kajmakowa:
W połowie mleka rozpuszczamy
proszek budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy mleko wrze mieszamy z proszkiem
budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo
dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną kawę. Gdy
mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą wodą i
ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa). Żelatynę rozpuszczamy
we wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie ponownie
podgrzewamy w ciepłej wodzie (wstawiałam szklankę do gorącej wody). Żelatynę
dodajemy do masy, mieszamy i przelewamy na pomarańcze z galaretką. Wstawiamy do
stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim biszkoptem posmarowanym
od wewnątrz resztą dżemu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo
ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów.
Wierzch dekorujemy cukrowymi różami.
Przepis na masę cukrową:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
W garnku rozpuszczamy margarynę z
wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa.
Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka
kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę
zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z
rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki
rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził
delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie
rozkładamy płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić
(koniecznie owiniętą folią spożywczą.
Przepiękny tort i bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:-)
UsuńPiękna dekoracja i bardzo smakowity dobór składników :) Cudo, jednym słowem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) Miło czyta się takie słowa:-)
Usuń