poniedziałek, 9 marca 2015

Skrzydełka pieczone w kapuście

Pomidorowe, mięciutkie i pachnące bigosem skrzydełka. Świetny pomysł z kapustą.


1 kg skrzydełek
Przyprawa do mięsa
Biały pieprz
Sól
1/2 główki białej kapusty
Ostra czerwona papryka
200 g koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody

Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą i białym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Kapustę szatkujemy w piórka (jak na bigos). Gotujemy w wodzie około 30 minut. Odcedzamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Na kapuście układamy skrzydełka.  Całość zalewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę, żeby mięso ładnie się zarumieniło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz