poniedziałek, 16 marca 2015

Jogurtowe- malinowo - bananowe

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia.


250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
3 jajka
260 g jogurtu naturalnego
75 ml oleju
Aromat  waniliowy
1 banan
100 g malin
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka
Kilka malin do dekoracji


Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. W drugiej mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat waniliowy. Suche produkty łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy.  Banana kroimy w kosteczkę. Pokrojonego banana i maliny dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremkę o wymiarach 12x23 cm . Pieczemy w temperaturze 180*C przez 25 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy  malinami.



6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na połączenie malin z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Uwielbiam owoce i często łącze je ze sobą.

      Usuń
  2. Wspaniałe, bardzo pięknie i na pewno pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania. Bo ciacho na prawdę pyszne!:-)

      Usuń