Tym razem kuchnia kaszubska... Mięso na Kaszubach traktowane było jak rarytas i jadano je tylko podczas
niedzielnych obiadów. Takie nadziane rolady podawano w okresie świątecznym lub
na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa.
A może takie mięsko przyrządzicie na zbliżającą się Wielkanoc?
0,8 kg schabu wieprzowego
250 g mięsa mielonego z indyka
200 g zupy pieczarkowej
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
Sól
Pieprz
Majeranek
Przyprawa do wieprzowiny
10 plastrów boczku wędzonego
Olej do skropienia
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w
plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i
przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni,
dodajemy zupę pieczarkową. Podsmażamy aż zmiękną. W misce łączymy ze sobą mięso
mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i
pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady
obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez
1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się
zarumienił. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem.
Wow wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńdziękuję:-) to prawda są pyszne!
UsuńNapewno pyszne, napatrzec się nie mogę , zajadam się zdjeciem
OdpowiedzUsuńDziękuję Martuś:-)
Usuń