wtorek, 17 marca 2015

Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym

Tym razem kuchnia kaszubska... Mięso na Kaszubach traktowane było jak rarytas i jadano je tylko podczas niedzielnych obiadów. Takie nadziane rolady podawano w okresie świątecznym lub na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa.
A może takie mięsko przyrządzicie na zbliżającą się Wielkanoc?



0,8 kg schabu wieprzowego
250 g mięsa mielonego z indyka
200 g zupy pieczarkowej
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
Sól
Pieprz
Majeranek
Przyprawa do wieprzowiny
10 plastrów boczku wędzonego
Olej do skropienia


Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy zupę pieczarkową. Podsmażamy aż zmiękną. W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się zarumienił. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem. 


4 komentarze: