piątek, 27 marca 2015

Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym

Rewelacyjne połączenie kurczaka, dymki i czosnku. Sos jest kremowy i bardzo wyrazisty. Danie rewelacyjne! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad!



400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
3 cebule dymki + szczypiorek
5 ząbków czosnku
3 łyżki śmietany 18%
Sól
Pieprz
100 g ryżu
Olej do smażenia


Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Szklimy przez chwilkę cebulę, dodajemy kurczaka. Dokładnie mieszamy i przeciskamy przez praskę czosnek. Na samym końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aby wszystko połączyło się ze śmietanką. Ryż gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Danie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. 


2 komentarze: