Tradycyjne kotlety mielone w
troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu
smaku nadają ziemniaczki z cebulką.
400 g mięsa mielonego wieprzowego
Sól
Pieprz
1 cebula
50 g ryżu
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + do
obtoczenia
100 g marchewki z groszkiem
(mrożonych lub świeżych)
Dodatkowo:
500 g ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 cebule
Ryż gotujemy w delikatnie osolonej
wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem,
cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej.
Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano.
Wioletko super pomysł, kotleciki wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:-)
Usuń