poniedziałek, 16 marca 2015

Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym

Od kiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym.


250 g mięsa mielonego (wieprzowego)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
250 g szpinaku (mrożonego)
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
1 łyżka Vegety
150 g śmietany 18%
3 łyżki koperku
1 łyżka mąki ziemniaczanej

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu.




1 komentarz: