wtorek, 14 kwietnia 2015

Kurczak po portugalsku

Rewelacyjny kurczak w obfitości przypraw, przede wszystkim ostrych. Dodatek włoszczyzny sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja!





1 kg udek z kurczaka
Sól
Pieprz
Marynata:
0,5 szklanki soku z cytryny
1 papryczka chili
1 łyżeczka wędzonej papryki
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
100 ml oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
300 g włoszczyzny paski Hortex

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Zalewamy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie układamy kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy marynatę. Mięso posypujemy włoszczyzną. Papier do pieczenia szczelnie zamykamy. Pieczemy w 200*C przez 60 minut.  Podajemy na blaszce, na której piekło się mięso.



6 komentarzy: