środa, 15 kwietnia 2015

Kurczak po katalońsku

Słoneczne i mocno pomidorowe danie z kurczakiem przygotowywane na patelni… Przenosimy się do pięknej Katalonii w Hiszpanii.



400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
400 g pomidorów z puszki (krojonych)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
100 g ryżu
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Bazylia
Czarne oliwki
Olej do smażenia


Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na plastry, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Obsmażamy na rozgrzanej patelni, zdejmujemy mięso na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w kółka. Podsmażamy na patelni po mięsie, dodajemy mieszankę warzyw z papryką i ziołami, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i bazylią. Wszystko dusimy do momentu zagotowania. Dolewamy bulion i wsypujemy suchy ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając (żeby ryż się nie przypalił). Pod koniec na wierzchu układamy usmażonego kurczaka, polewamy sosem. Zdejmujemy z ognia, dekorujemy pokrojonymi czarnymi oliwkami. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ależ to wspaniale się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy na wszelkie jednogary mile widziane :) Zwłaszcza gdy lista składników sama już wskazuje, że będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń