Rewelacyjny kurczak w obfitości
przypraw, przede wszystkim ostrych. Dodatek włoszczyzny sprawia, że jest
jeszcze bardziej aromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi
ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja!
1 kg udek z kurczaka
Sól
Pieprz
Marynata:
0,5 szklanki soku z cytryny
1 papryczka chili
1 łyżeczka wędzonej papryki
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
100 ml oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
300 g włoszczyzny paski Hortex
Kurczaka myjemy, osuszamy i
nacieramy solą i pieprzem. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sok
z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty
przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Zalewamy
mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki
(najlepiej na noc). Po tym czasie układamy kurczaka na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy marynatę. Mięso posypujemy
włoszczyzną. Papier do pieczenia szczelnie zamykamy. Pieczemy w 200*C przez 60
minut. Podajemy na blaszce, na której
piekło się mięso.
Ciekawe danie, świetnie wyglada i na pewno przepysznie smakuje
OdpowiedzUsuńZapewniam, smakuje rewelacyjnie:-)
UsuńSuper pomysł Wioletko :-) pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:-)
UsuńPyszny obiadek.
OdpowiedzUsuń