środa, 1 kwietnia 2015

Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami

Delikatny i kremowy torcik z dodatkiem adwocata i słodkich brzoskwiń. W smaku rewelacyjny. Sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i świętach, jednakże dodatek alkoholu sprawia, że jest tylko dla dorosłych.



Biszkopt:
2 jajka
50 g cukru
10 g cukru waniliowego Delecta
40 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Krem:
400 g brzoskwiń z puszki ( w syropie)
3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
500 g śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
200 ml adwocata
50 g płatków migdałowych
Dekoracja:
Kolorowe draże

Biszkopt:
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i pojedynczo żółtka. Całość miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą lub silikonową). Masę wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160*C przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy.
Krem:
Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę i dzielimy na dwie porcje. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę hartujemy z 2 łyżkami alkoholu, następnie łączymy z resztą adwocata. Delikatnie przelewamy do śmietanki i mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń .Jedną cześć przelewamy do tortownicy, przykrywamy połową brzoskwiń. Następnie resztą masy śmietanowo - adwocatowej i resztą brzoskwiń. Drugi blat biszkopta kruszymy. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Przykrywamy wierzch torcika. Dekorujemy kolorowymi drażami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.







Wielkanocne wypieki z Delectą Inspirujące Wielkanocne Torty Wielkanocne Wypieki

4 komentarze: